مقالات عمومی

IOT چیست و چه کاربردی دارد؟

IOT چیست

IOT چیست و چه کاربردی در جوامع امروزی دارد؟ علاقه‌مندان به تکنولوژی‌های نوین و کسانی که قصد دارند از تجهیزات هوشمند سازی استفاده کنند معمولاً با این سؤال مواجه می‌شوند. چون شناخت کاربرد اینترنت اشیاء و نحوه استفاده از آن به این گروه از افراد کمک می‌کند تا ساز و کار تجهیزات جدید و امروزی را بهتر درک کنند.

در این مطلب از ماهان شبکه ایرانیان درباره اینکه IOT مخفف چیست و اینترنت اشیا در پزشکی، کشاورزی، صنعت و… چه استفاده و کاربردی دارند نکاتی که باید بدانید را ارائه کرده‌ایم. در صورتی که قصد راه‌اندازی یک شبکه هوشمند را دارید، با کمک مشاورین ماهان شبکه ایرانیان می‌توانید تجهیزات به روز و جدیدتان را تهیه کنید.

اینترنت اشیا یا IOT چیست؟

اینترنت اشیاء که به عنوان اینترنت چیزها یا IOT نیز شناخته می‌شود، مخفف عبارت Internet Of Things است. این تکنولوژی بخش عمده‌ای از اینترنت را شامل می‌شود و امکان برقراری ارتباط اشیاء مختلف با هم را ممکن می‌کند.

یخچال هوشمندی که وجود یا عدم وجود مواد غذایی را نمایش می‌دهند و به کاربران کمک می‌کنند، تا درباره مواردی مانند فساد مواد غذایی اطلاعات به دست بیاورند، دوربین‌های هوشمندی که برای ثبت تصاویر در معابر و … استفاده می‌شوند، خودروهای هوشمند، دزدگیرهای هوشمند و… همه از این تکنولوژی استفاده می‌کنند.

در واقع، اینترنت اشیاء با برقراری ارتباط تجهیزات و وسایل مختلف با یکدیگر، به انسان‌ها این امکان را می‌دهد که زندگی راحت‌تر و باکیفیت‌تری را تجربه کنند.

تاریخچه اینترنت اشیا (IOT)

در سال 1832 میلادی بود که اولین تلگراف الکترومغناطیسی به وجود آمد. با کمک این تکنولوژی، دو دستگاه با ارسال سیگنال‌های مختلف می‌توانستند به هم متصل شوند. در دهه‌های 1980 و 1960 میلادی تلاش‌های بیشتری در زمینه اینترنت اشیاء توسط دانشمندان و افراد مختلف انجام می‌شد و آن‌ها تلاش می‌کردند تا تجهیزات و وسایل فیزیکی را جهت کاربری بهتر آن‌ها به اینترنت متصل کنند.

در اواخر دهه 90 میلادی، کوین اشتون برای اولین بار نام اینترنت اشیاء را برای این تکنولوژی استفاده کرد و درباره نحوه اتصال اشیاء مختلف با کمک تکنولوژی IOT تحقیقات متعددی انجام شد. البته، استفاده از اینترنت اشیاء به دلیل حجیم و بزرگ بودن تجهیزات مورد نیاز برای استفاده از این تکنولوژی و عدم هماهنگی تمام وسایل و تجهیزات موجود با آن در این سال‌ها مقرون‌به‌صرفه نبود.

پس از ظهور پروتکل اینترنتی نسخه 6 (IPV6) و اختصاص دادن یک IP منحصربه‌فرد به هر محصول الکترونیکی، اینترنت اشیاء جانی دیگر گرفت و از سال 2000 به بعد، تکنولوژی IOT فراگیر شد و در صنایع و تجهیزات زیادی از این فناوری استفاده می‌شد. تا جایی که این روزها دیگر کمتر کسی پیدا می‌شود که در پاسخ سؤال IOT چیست به وجود اینترنت اشیاء و کاربرد آن اشاره نکند.

اینترنت اشیا چگونه کار می‌کند؟

اینترنت اشیا

برای هر وسیله الکترونیکی در جهان امروزی یک IP منحصربه‌فرد در نظر گرفته شده است و تجهیزات مختلف می‌توانند از این IP یکتا و با کمک اینترنت، وای فای، بلوتوث و… به هم متصل شده و با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.

در اینترنت اشیاء، حسگرهای موجود در دستگاه‌ها و تجهیزات مختلف، داده‌ها را از محیط اطراف خود جمع‌آوری کرده و آن‌ها را به شکلی تبدیل می‌کنند که برای کاربران قابل درک باشند. سپس این داده‌ها و اطلاعات از طریق یک برنامه کاربردی (اپلیکیشن) برای کاربران نمایش داده می‌شوند.

به عنوان مثال، در کشاورزی با کمک فناوری اینترنت اشیاء، کشاورزان می‌توانند تجهیزاتی که دارای حسگرهای اندازه‌گیری میزان رطوبت، غنی بودن خاک و… هستند را در محیط‌های مختلف نصب کرده و از این فناوری برای کشت بهتر محصولات خودشان استفاده کنند. اطلاعاتی که توسط حسگرهای نصب شده در محیط جمع‌آوری می‌شوند، به صورت داده‌های جامع روی گوشی هوشمند کشاورز قابل نمایش هستند و امکان بررسی و آنالیز آن‌ها برای فرد ساده خواهد بود.

 کاربرد اینترنت اشیا چیست؟

اینترنت اشیاء در بخش‌های مختلفی از زندگی افراد نقش دارد. گوشی‌های هوشمند و تبلت ها، تجهیزاتی مانند دوربین‌های مداربسته، وسایل و لوازم‌خانگی نوین مانند یخچال‌های هوشمند و بسیاری از وسایل و لوازم دیگر که بر پایه تکنولوژی‌های روز دنیا کار می‌کنند مجهز به اینترنت اشیاء هستند. در ادامه برخی از کاربردهای رایج این فناوری را در بخش‌های مختلف زندگی انسان‌ها جهت شناخت بیشتر ارائه کرده‌ایم.

  • قابلیت اتصال به اینترنت و انتقال اطلاعات کامپیوتر و لپ‌تاپ و اسمارت فون‌ها
  • تأمین امنیت هوشمند، وجود قفل هوشمند و ارسال اخطارهای هوشمند وسایل و لوازم‌خانگی مانند اجاق‌گازها و یخچال‌های هوشمند
  • امکان نظارت و مانیتورینگ زمین کشاورزی از راه دور با وجود سنسورهای نور، رطوبت و دما
  • امکان کاهش هزینه‌های عملیاتی، افزایش بهره‌وری و گسترش بازار و محصولات کسب و کارها
  • کاهش هزینه‌ها و بهبود کیفیت زندگی شهروندان توسط دولت‌ها با تمرکز روی بهبود بهره‌وری
  • استفاده از روبات‌‌‌ها در عمل‌‌‌های جراحی حساس در پزشکی
  • امکان نظارت روی تغییرات داخل ساختمان‌ها، سازه‌های پل، جاده‌ها و کارهای زیربنایی در ساخت‌وساز

 مزایا و معایب اینترنت اشیا

استفاده از اینترنت اشیاء مانند سایر فناوری‌ها و تکنولوژی‌های روز دنیا با مزایا و معایب خاصی همراه است. در ادامه برخی از متداول‌ترین مزایا و معایب این فناوری را جهت شناخت بهتر آن و پاسخ‌دهی به سؤال  IOT چیست ارائه کرده‌ایم.

 مزایا و معایب اینترنت اشیا

مزایای IOT یا اینترنت اشیاء

از جمله مزایای اینترنت اشیاء می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بالا بردن دقت و کارایی
  • بهینه‌سازی منابع مصرفی و افزایش راندمان در امور مختلف
  • کاهش نیاز به حضور انسان در کشاورزی، پزشکی و…
  • صرفه‌جویی در زمان
  • امکان خودکار کردن کارها، نظارت بر امور و بهبود فرایند جمع‌آوری اطلاعات
  • ساده‌‌‌تر شدن و راحت‌تر شدن زندگی انسان‌ها
  • بهبود ارتباط بین دستگاه‌های هوشمند متصل به یکدیگر

معایب IOT یا اینترنت اشیاء

از جمله معایب اینترنت اشیاء می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • امکان نقض حریم خصوصی کاربران
  • تغییر ماهیت انسانی انجام امور کارهای مختلف و واگذاری کامل آن‌ها به ماشین
  • پیچیده بودن اینترنت اشیاء و نبود استاندارد بین‌المللی برای سازگاری فناوری IOT با اینترنت
  •  امکان هک شدن تجهیزات مجهز به اینترنت اشیاء
  • کاهش مشاغل سنتی برای انسان‌‌‌ها

امنیت اینترنت اشیا یا IOT

امنیت اینترنت اشیا یا IOT بسیار مهم است و در صورت عدم توجه به این موضوع، امکان دارد که اطلاعات و داده‌هایی که توسط این تجهیزات جمع‌آوری می‌شود به دست نفوذگران بیفتد و از آن‌ها در جهت منافع خودشان استفاده کنند.

جهت تأمین امنیت تجهیزات و وسایل مجهز به اینترنت اشیاء، لازم است که استانداردهای اولیه برای ساخت این تجهیزات رعایت شده و از تجهیزات فیزیکی مطمئن و معتبر استفاده شود. به روز رسانی‌های مداوم تجهیزاتی که از این فناوری‌ها استفاده می‌کنند و آگاهی و شناخت کافی مصرف‌کنندگان نیز نقش مهمی در تأمین امنیت اینترنت اشیا یا IOT دارد.

بازار کار IOT

پس از کسب اطلاعات درباره اینکه IOT چیست و چه کاربردهایی دارد، کاربران به دنبال این هستند که مشاغل جدیدی که به واسطه حضور این فناوری به وجود آمده را پیدا کرده و در آن‌ها مشغول به کار شوند.

فناوری اینترنت اشیاء به تنهایی یک سری شغل خاص را ایجاد نکرده است، بلکه ترکیب این تکنولوژی با سایر مشاغل موجب ایجاد شغل‌هایی مانند هوش مصنوعی، علم تجزیه و تحلیل داده‌ها، امنیت اطلاعات سایبری، برنامه‌نویسی اپلیکیشن موبایل، برنامه‌نویسی الکترونیک، مهندسی شبکه و… شده است. افرادی که در این حوزه‌ها تحصیل کرده‌اند و دانش به روزی درباره اینترنت اشیاء دارند می‌توانند در زمینه‌های مختلفی که به این تخصص‌ها نیاز است مشغول به کار شوند.

اینترنت اشیا در ایران

کشورهای پیشرفته جهان مانند آمریکا و چین در زمینه استفاده از فناوری‌های نوینی مانند اینترنت اشیاء پیشتاز هستند. در ایران نیز برخی از تجهیزات و لوازم‌خانگی جدید به این فناوری مجهز شده‌اند. در ساختمان‌سازی و هوشمند سازی خانه‌ها نیز رد پای اینترنت اشیاء دیده می‌شود. قدم‌های بعدی دولت استفاده از این فناوری در زمینه بهداشت، امور بانکی، تسهیل استفاده از خدمات شهری و… است.

سخن پایانی

اینترنت اشیاء یا IOT به عنوان یک فناوری جدید شناخته می‌شود و از زمان ظهورش تا به امروز تأثیر قابل توجهی روی زندگی انسان‌ها داشته است. این فناوری دارای مزایا و معایب متعددی است و کاربران می‌توانند با رعایت اصول استانداردسازی، از این تکنولوژی در جهت بهبود شرایط زندگی خودشان استفاده کنند.

اگر برای خرید سرور hp و تجهیزات شبکه نیاز به مشاوره دارید می‌توانید با تیم ماهان شبکه ایرانیان در ارتباط باشید و به دنیای پیشرفته فناوری‌های نوین قدم بگذارید.

سؤالات متداول

1) IOT مخفف چیست؟

اینترنت اشیا مخفف عبارت Internet Of Things بوده و به عنوان اینترنت چیزها نیز شناخته می‌شود.

2) اینترنت اشیا در پزشکی چه کاربردی دارد؟

از این فناوری می‌توان برای انجام اموری که نیاز به دقت بالایی دارد کمک گرفت و عمل‌های حساس را انجام داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *