خرید رم سرور HP
“Random Access Memory” یا همان RAM از مهمترین قطعات الکترونیکی رایانه و سرور HP است که سرعت و عملکرد دستگاه کاملا مرتبط با فعالیتش میباشد. اگر بخواهیم تعریف دقیقتری از رم سرور ارائه دهیم، میتوان گفت که رم سرور اچ پی فضای ذخیرهسازی موقت دادههاست که در صورت خاموش شدن سیستم، اطلاعات در آن جا باقی نمیماند. تفاوت مهم رم سرور HP با هارد دیسک نیز در همین موقت بودن ذخیرهسازی دیتاست.
رم سرور HP سرعت تبادل دادهها میان هارد دیسک و پردازنده را تنظیم میکند. از آن جا که سرعت پردازش CPU فوقالعاده زیاد است و با سرعت نوشتن و خواندن هارد دیسک اختلاف زیادی دارد، رم در مقام واسطه این اختلاف را از بین میبرد.
عملکرد رم سرور میتواند پروسه انتقال و آدرسدهی در سی پی یو سرور را تسریع ببخشد. از این رو افزایش مقدار حافظه رم در سیستم عملکرد دستگاه را سریعتر میکند.
باس رم سرور اچ پی چیست؟
به سرعت انتقال دیتا بین رم و سی پی یو یا کارت گرافیک باس رم گفته میشود. درباره باس رم باید به سه اصطلاح دیگر اشاره کرد:
- عرض باس رم سرور: تعداد بیتهای ارسال شده به سی پی یو مرکزی به صورت همزمان.
- رم سرور HP و سرعت باس: تعداد دفعاتی که بیتها در هر ثانیه به صورت گروهی ارسال میشوند.
- زمان تاخیر(Latency): تعداد سیکلهای ساعت مورد نیاز برای خواندن یک بیت از دادهها.
رم سرور HP چند کاناله
ارتباط حافظه رم با سیستم به کمک کنترلر حافظه صورت میگیرد و این کنترلرها از یک یا چند کانال تبادل دیتا جهت ارتباط با ماژول حافظه استفاده میکنند. هرچقدر تعداد کانالها بیشتر باشد، این فرآیند نیز سریعتر صورت میگیرد. حافظه رم میتواند تک کاناله، دو کاناله، چهار کاناله، شش کاناله و هشت کاناله باشد. رمهای شش کاناله و هشت کاناله برای سرورها طراحی شدهاند که به پهنای باند زیادی برای انتقال دیتا نیاز دارند.
رم سرور چیست؟
سوال رم سرور چیست؟ و تفاوت رم سرور و رم معمولی چیست؟ از سوالات پر تکرار کاربران هنگام خرید رم سرور است. این سوالات که اغلب به دلیل سازگاری رم سرور و رم معمولی و استفاده آنها به جای هم، مطرح میشود، را در ادامه پاسخ میدهیم تا با خیال راحت نسبت به خرید رم برای سرور خود اقدام نمایید.
به این ترتیب ابتدا به سوال رم سرور چیست پاسخ میدهیم. رم یک قطعه سخت افزاری مهم و کلیدی است، که به عنوان حافظه موقت و تصادفی در سیستم شناخته میشود. اطلاعات و دادههای در جریان سیستم، در این قطعه سخت افزاری به صورت موقت نگهداری میشود.
با این کار پردازنده سرور سریعتر به اطلاعات مورد نیاز برای پردازش دسترسی خواهد داشت. سرعت و عملکرد سرور با وجود رم مناسب نیز افزایش خواهد یافت. فقط به یاد داشته باشید، همانطور که گفتیم رم حافظه موقت است، به این منظور که با قطع شدن جریان برق، اطلاعات موجود بر روی آنها نیز از بین خواهد رفت.
تفاوت رم سرور با رم معمولی چیست؟
رم سرور HP به نوعی، مدل قویتر رم معمولی است. رم سرور شاید همان وظایفی را داشته باشد که رم معمولی هم دارد، اما قابلیتهایی که رم سرور اچ پی دارد، باعث میشود تا تفاوتهای برجستهای با رم معمولی داشته باشد و سطح بالاتری از کیفیت و قدرت را ارائه دهد. مثلا در حوزه حفظ امنیت دادهها که مسئلهای مهم و اساسی است، رم سرور چند برابر قویتر از رمهای معمولی عمل میکند تا بتواند پاسخگوی نیاز شبکه باشد.
ظرفیت حافظه رمهای سرور غالبا از 8 گیگابایت شروع میشوند و بسته به آن چه شبکه نیاز دارد، قابل افزایش است. این مسئله به میزان جابجایی دیتای شرکت شما بستگی دارد و مثلا اگر جابجایی دادهها کمتر از 50 گیگابایت باشد، بهتر است از رم 32 گیگ سرور HP استفاده کنید.
همچنین تعداد کاربرانی که به شبکه وصل میشوند هم عامل مهمی در میزان رم مورد نیاز شما است. در صورتی که بیش از 15 کاربر همزمان دارید، به ازای هر 5 کاربر باید حداقل یک گیگابایت رم سرور اضافهتر داشته باشید. از طرف دیگر وجود نرمافزارهای اضافی هم بر روی سرور بار اضافی روی دوش رم میگذارند که با افزایش رم میتوانید به این نیاز پاسخ دهید.
فناوری ECC در حافظه رم سرور HP چیست؟
ECC یا “کدهای تشخیص خطا” از مهمترین ویژگیهای رم سرور اچ پی است که به صورت پیش فرض روی تمام رمهای سرور HP وجود دارد. ECC با در نظر گرفتن یک بلوک اضافهتر در رم سرور برای تشخیص خطا نقش مهمی در جلوگیری از صدمههای احتمالی به دیتا در شبکه دارد. با یک مثال بهتر میتوان نقش ECC را متوجه شد.
فرض کنید باید یک فایل در سرور بارگذاری کنید و حافظه رم 10 بلوک برای پردازش آن در نظر گرفته است. ECC به شکل خودکار یک بلوک اضافه میکند تا دادهها را برای بررسی خطا به آن جا بفرستد و بعد از اطمینان از خراب نبودن دیتا یا اصلاح آن وارد سرور شود.
چهار مورد از مهمترین خطاهای احتمالی که ECC توانایی شناسایی و رفع آنها را دارد، عبارتاند از:
- خطای بازنویسی اطلاعات
- دیتایی که به دلایل گوناگون صدمه دیده است.
- حفرههای امنیتی که زمینه آسیبرسانی به دیتا را فراهم میسازند.
- زمانهایی که به دلیل متوقف شدن فعالیتهای سرور کار رم هم توقف مییابد.
نکات مهم خرید رم سرور اچ پی
البته باید یکسری نکات مهم درباره خرید رم سرور HP را در نظر گرفت: نکته اول قیمت بالاتر رم ECC در مقایسه با سایر رمهاست که این به دلیل چیپ اضافهتری است که در معماری این رمها به کار میرود تا خطاهای احتمالی را تصحیح کند.
نکته دوم هم سرعت رم ECC است که به شکل نامحسوسی کمتر از رم استاندارد است. البته این اختلاف سرعت چندان به چشم نمیآید و نسبت به امنیتی که رم ECC ارائه میدهد، قابل چشمپوشی است.
انواع رم سرور HP
تنوع رمهای سرور در بازار بسیار بالاست و شاید در نگاه اول کمی گیجکننده به نظر برسد که برای خرید رم سرور باید کدام نوع را خرید. به همین خاطر شناسایی انواع رم سرور میتواند به خرید رم سرور کمک شایانی کند. از انواع رمهای سرور میتوان به DRAM، SRAM ، SDRAM و DDR DRAM اشاره کرد. در بین این رمها سری DDR از قدیمیترین و رایجترین انواع رم سرور در بازار به شمار میآیند.
DDR چیست؟
Double Data Rate یا DDR اشاره به دوبرابر شدن نرخ انتقال دادهها دارد. تا بیش از ظهور DDR از تکنولوژی SDR- که به آن حافظه تصادفی نیز میگویند- استفاده میشود. DDR تحول شگرفی در عملکرد حافظههای رم ایجاد کرد و در هر نسل قویتر از نسل پیشین خود شد. تا جایی که تکنولوژی DDR4 در سرور HP G10 یکی از اصلیترین دلایل سرعت بالای این سرورهاست.
اگر بخواهیم نگاهی اجمالی به نسلهای مختلف رم DDR داشته باشیم، به صورت زیر میتوان آن را توضیح داد:
DDR2: این نسل در سال 2003 به بازار عرضه شد. در ابتدا حداکثر سرعت انتقال دیتا در آنها 3200 مگابایت بر ثانیه بود و سپس به 6400 مگابایت بر ثانیه افزایش یافت.
رم اچ پی DDR3: نسل سوم DDR در سال 2007 عرضه شد و در ابتدا حداکثر سرعت آن 6400 مگابایت بر ثانیه بود و در ادامه به 12800 مگابایت بر ثانیه رسید.
رم سرور DDR4: رمهای DDR4 به نوعی نقطه جهش محسوب میشوند. در ابتدا DDR4 فرکانس 2667 مگاهرتزی را ثبت کرد و در ادامه سرعت انتقال 19200 مگابایت بر ثانیه را ارائه داد.
DDR5: با این که تا زمان عرضه این نسل از حافظههای DDR زمان زیادی باقی نمانده، اما بیشتر شرکتها توانستهاند ماژولهای حافظه RDIMM متناسب با این تکنولوژی تولید کنند که اعداد ثبت شده تاکنون نیز بسیار بالاست؛ حافظه 64 گیگابایتی و متوسط تبادل اطلاعات 4400 میلیون ترانسفر در ثانیه.
رم سرور اچ پی DDR4 در سرورهای G10
رمهای DDR4 برای اولین بار در سرور HP G9 مورد استفاده قرار گرفت. این رمها در ابتدا دارای سرعتهای 2133MHz و 2400MHz بودند که در کنار ظرفیت بالای هر ماژول که تا 128GB میرسید، عملکرد درخشانی را ثبت کردند. اما در نسل دهم رمهای DDR4 پا را فراتر گذاشتند و با ارائه سرعتهای 2666MHz و 2933MHz نشان دادند هنوز حرفهای زیادی برای گفتن دارند. ناگفته نماند که رمهای DDR4 ظرفیتی معادل 512GB را نیز تجربه کردند که این عدد به لطف فناوری HPE Persistent Memory امکانپذیر شد.
علاوه بر سرعت و زمانبندی که در نسل چهارم DDR ارتقا پیدا کرده بود، مصرف انرژی و زمان تاخیر رم نیز به شدت کاهش پیدا کرد. همچنین دیگر برای سرعت کلاک رم سقفی وجود نداشت. اگر رم DDR3 تنها میتوانست سرعت مشخصی را پشتیبانی کنند، محدودیت سرعت کلاک برای DDR4 برداشته شد و حتی تا 3000 مگاهرتز نیز رسید. از این رو در سرور اچ پی G10 تنها از رمهای DDR4 استفاده میشود.
از بهترین رمهای DDR4 که در سرورهای HPE ProLiant Gen10 استفاده میشود، میتوان به رم سرور HP 16GB PC4-2933 اشاره کرد.
رم سرور در نسلهای هشتم و نهم HP
همان طور که پیشتر اشاره شد، مدلهای بالاتر سرور نسل نهم اچ پی از رمهای DDR4 پشتیبانی میکنند. همچنین تکنولوژی HPE Persistent Memory در این سرورها نیز مورد استفاده قرار میگیرد که منجر به سرعت کلاک 3000 مگاهرتزی میشود.
اما اگر به مدلهای قدیمیتر سرور اچ پی- مثلا نسل هشت – بنگریم، به حافظه رم DDR3 میرسیم که البته هنوز هم به خوبی کار میکند. در واقع برای بسیاری از کارهای سطح متوسط نیازی به خرید رم DDR4 – که در نوع گران قیمت محسوب میشود- نیست. این رمها بین 400 تا 800 مگاهرتز سرعت در اختیار کاربر قرار میدهند که در کنار پهنای باند 800 الی 1600 مگاهرتزی به خوبی فعالیتهای گرافیکی را پشتیبانی میکنند.
حافظههای Registered و Unbuffered چیست؟
حافظه بافر یا همان Registered Memory نوعی از حافظه رم سرور است که دارای یک Register بین ماژول رم و کنترلر رم است. وظیفه رجیستر هم کاهش بار الکتریکی روی کنترلر و بالطبع پایدارتر کردن آن است. دیتا در رم های بافر ابتدا برای رجیستر ارسال شده و بعد برای ماژول فرستاده میشود. نکتهای که درباره حافظه بافر باید در نظر گرفت این است که حتما مادربورد سیستم باید با این نوع رم سازگاری داشته باشد، در غیر این صورت فاقد کارایی لازم خواهد بود.
حافظه Unbuffered یا Unregistered نقطه مقابل حافظه بافر است، یعنی بین کنترلر و رم رجیستر وجود ندارد و کنترلر مستقیما با رم ارتباط داشته باشد. این ارتباط مستقیم از یک طرف باعث میشود تا سرعت رم بالاتر باشد، اما از طرف دیگر به دلیل وجود بار الکتریکی بیشتر، ثبات و اطمینان کمتری هم دارد.
یک نکته جالب درباره حافظه رجیستر، ارتباط آن با تکنولوژی ECC است.
یک حافظه ECC احتمال دارد رجیستر شده باشد یا حتی نباشد. چون ممکن است فقط ویژگی رفع ارور حافظه ECC را احتیاج داشته باشیم. اما در عین حال حافظههای رجیسترشده غالبا به نوعی حافظه ECC هم هستند و از این رو کارآمدتر به شمار میآیند.
سوال مهمی که پیش میآید، این است که کدام رم سرور بهتر است؟ در پاسخ باید گفت این کاملا به تجربه کاربری شما بستگی دارد. معمولا برای رایانههای شخصی و به طور کلی استفاده عمومی رمهای Unbuffered بیشتر توصیه میشود. اما در سرور و شبکه به دلیل اهمیت بالای امنیت و پایداری، بهتر است از رمهای buffered استفاده شود.
خرید رم سرور HP
در هنگام خرید سرور HP ابتدا با بررسی نیازهای شبکه باید انتظاراتی که از رم سرور دارید را مشخص کنید. این مسئله در انتخاب مدل حافظه رم سرور HPE تاثیر بسزایی دارد. به طور کلی میتوان این انتظارات را در شش بخش زیر بررسی کرد:
چه نوع حافظه رم سرور مورد نیاز شماست؟
اگر سرور شما نسل 9 و 10 اچ پی است، پس باید از رم سرور DDR4 استفاده کنید. این که آیا رم مورد نظر Buffered Registered است یا Unbuffered نیز باید مد نظر قرار گیرد.
زمان تاخیر رم چقدر است؟
پیشتر اشاره شد که فاکتور زمان تاخیر که با CAS یا CL نشان داده میشود، یکی از مهمترین نکات درباره رم است. مشخصا هرچقدر این زمان کمتر باشد، عملکرد رم و سرور سریعتر خواهد بود.
ظرفیت مورد نیاز چه مقدار است؟
انواع رم سرور معمولا سرعت بالایی دارند. اما اگر دقیقتر مشخص کنیم که برای چه کاری قرار است مورد استفاده قرار گیرد، میتوان ظرفیت لازم و مورد انتظار از رم را محاسبه کرد؛ این ظرفیت میتواند 16 گیگابایت باشد یا 128 گیگابایت و بیشتر.
حافظه رم با پردازنده هماهنگ است؟
حتما باید بررسی کرد که آیا سی پی یو سرور از باس رم مورد نظر پشتیبانی میکند یا خیر. ممکن است یک پردازنده از باس رم DDR4-2400 پشتیبانی کند و پردازنده دیگر از باس رم DDR4-2666.
فرکانس رم چقدر است؟
هرچقدر فرکانس- که همان میزان انتقال دیتا در هر ثانیه است- بیشتر باشد، رم نیز سریعتر عمل میکند.
آیا رم سرور مورد نظر از ECC پشتیبانی میکند؟
اهمیت این فناوری بر هیچکس پوشیده نیست و البته اکثر رمهای سرور دارای ECC هستند. این تکنولوژی مهم عامل پایداری و ثبات در سیستم است و امنیت دادهها را تا حد بسیار بالایی تضمین میکند.
رم سرور HP G8
رم سرور hp g8 باید از سری رمهای نسل DDR3 انتخاب شود، این سری از رمها با نام PC3 نیز شناخته میشوند و حداکثر فرکانس یا سرعت باس 1866 مگاهرتز را پشتیبانی میکنند. سازگاری رم سرور HP G8، با پردازنده از اهمیت زیادی برخوردار است. پردازندههای سازگار با این نسل از خانواده Intel Xeon E5-2600 بوده که حداکثر باس فرکانس 1866 را ساپورت میکنند. به عنوان مثال رم سرور hp dl380 g8 نیز از نوع رمهای DDR3 بوده که حداکثر سرعت باس 1600MHz را ساپورت میکند و از نوع رمهای LRDIMM، RDIMM و UDIMM انتخاب میشود.
برای اطلاع از قیمت رم سرور hp g8 و همچنین دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مدلهای رم سازگار با این نسل سرور، میتوانید با کارشناسان فروش ماهان شبکه ایرانیان تماس بگیرید.
رم سرور HP G9
رم سرور hp g9 باید از میان رمهای سرور DDR4 انتخاب شود. این رمها که در محدوده فرکانسی 2133 تا 2400 مگاهرتز وجود دارند، سازگاری خوبی با پردازندههای خانواده Intel Xeon E5-2600 ورژن سوم و چهار خواهند داشت.
رم سرور HP Gen9، عموماً از میان رمهای LRDIMM، RDIMM و NVDIMM انتخاب میشوند. رم سرور NVDIMM تنها در پردازنده های E5-2600 V4 قابل استفاده خواهد بود.
قیمت رم سرور hp g9 با توجه به مدل رم، ظرفیت و سرعت آن در بازههای مختلف در بازار موجود میباشد.
رم سرور HP G10
رم سرور hp g10 نیز باید از سری رمهای DDR4 یا PC4 انتخاب شود. با این تفاوت که محدوده فرکانس آن با رمهای سرور نسل نهم اچ پی متفاوت است. در سرور نسل Gen10 اچ پی، برای آنکه شاهد بالاترین کارایی رم باشیم، باید یکی از رمهای DDR4 را که دارای فرکانسی در محدوده 2666 مگاهرتز تا 32000 مگاهرتز هستند، را انتخاب نماییم.
اگر در خصوص قیمت رم سرور hp g10 و سازگاری آنها با پردازندههای مقیاس پذیر اینتل زئون، سوالی دارید، میتوانید با تیم فروش ماهان شبکه ایرانیان تماس گرفته و با اطلاعات کافی نسبت به خرید این قطعات سرور اچ پی اقدام نمایید.
رم 16 گیگ سرور HP
رم 32 گیگ سرور HP
رم 64 گیگ سرور HP
خرید رم سرور اچ پی
بدون شک در حال حاضر بهترین رم های سرور موجود در بازار ایران رم سرور اچ پی است. چرا که دارای سه ویژگی مهم کیفیت طراحی، کاربرمحور بودن و افزایش قابلیت تست توسط کاربر میباشد.
در صورتی که فعالیت شرکت شما در سرور اتفاق میافتد، باید دقت کنید که رم سرور مدنظر دارای ویژگیهای مهمی چون ECC باشد. همچنین بررسی این که فرکانس و باس RAM و هماهنگی رم با پردازنده در چه سطحی است و آیا متناسب با نیاز شما هست یا نه، از ضروریترین نکات خرید رم سرور HP میباشد.