با عرضه پردازندههای نسل جدید اینتل، رم های DDR5 نیز وارد بازار شدهاند. بسیاری علاقهمند به دانستن ویژگیهای کلیدی و عملکرد ماژولهای حافظه DDR5 هستند. رم DDR5 در مقایسه با رم DDR4 دارای پهنای باند دوبرابری است و و نرخ انتقال آن 50 درصد بیشتر از حافظه DDR4 میباشد.
این حافظههای جدید انقلابی در صنعت محسوب میشود و پیشبینی میکنیم سرورهای سازمانی و دیتاسنترها از اولینها برای استفاده از ماژول حافظه DDR5 باشند. حافظه سرور صنعتی DDR5 RDIMM، با عملکرد و قابلیت اطمینان عالی، وظایف مهمی مانند افزایش سرعت انتقال دادههای عظیم و اطمینان از کارکرد سرورها در حجم کاری بهینه را بر عهده دارد.
رم DDR5 چیست؟
DDR5 نسل پنجم حافظههای با دسترسی تصادفی دینامیکی سنکرون دو نرخ داده، با نام DDR5 SDRAM است. در واقع ماژولهای حافظه DDR5 جدیدترین فناوری DDR SDRAM محسوب میشوند که در درجه اول بر افزایش چگالی و پهنای باند RAM و کاهش مصرف انرژی آن تمرکز دارند.
از ویژگیهای قابل توجه رم سرور این است که DDR5 ماژول حافظه را به دو کانال فرعی آدرس پذیر 32 بیتی مستقل تقسیم میکند تا کارایی افزایش یافته و تأخیر دسترسی به دادهها را برای کنترلر حافظه کاهش دهد. عرض داده ماژول DDR5 همچنان 64 بیتی است، اما تقسیم آن به دو کانال آدرس پذیر 32 بیتی عملکرد کلی را افزایش میدهد.
»»» همچنین بخوانید: ارتقا سرور با خرید رم سرور HP
ویژگی های کلیدی رم DDR5
توسعه رم DDR5 در سال 2017 توسط سازمان استانداردهای صنعتی JEDEC با همکاری تعدادی از فروشندگان پیشرو در صنعت مانند کینگستون آغاز شد. طراحی DDR5 با ویژگیهای جدید برای عملکرد بالاتر، قدرت کمتر و یکپارچگی دادههای قویتر برای دهه آینده محاسبات است. معماران، طراحان و خریداران سیستمهای محاسباتی میخواهند بدانند که چه چیزی در DDR5 در مقابل DDR4 جدید است و چگونه میتوانند بیشترین بهره را از این نسل جدید حافظه ببرند.
معماری دو کاناله (Dual-channel) و دو برابر پهنای باند!
توسعه حافظه DDR5 با معماری کانال جدید بوده است و دو مجموعه از کانالهای فرعی 32 بیتی کاملا مستقل را ارائه میدهد. حالت پهنای باند دوگانه نه تنها عملکرد کلی را بهبود میبخشد، بلکه به طور موثر تاخیر دسترسی را کوتاه کرده و سبب بهبود کارایی Channel میشود.
حافظه سرور DDR5 RDIMM دارای دو کانال فرعی 40 بیتی است. که 8 بیت را به 32 بیت موجود هر کانال اضافه میکند تا از مکانیسم تشخیص و تصحیح خطا ECC پشتیبانی کند. طراحی RCD (ثبت درایور ساعت) میتواند سبب کاهش بار CPU شود، یکپارچگی سیگنال را تقویت کند و تداخل را کاهش دهد.
دو برابر کردن تعداد Bank Groups و بهبود عملکرد!
تعداد Bank Groups در رم DDR5 از 4 به 8 و تعداد کل آنها نیز از 16 به 32 افزایش یافته است. این دو برابر شدن تعداد به افزایش حجم دادههای ارسالی کمک میکند. همچنین این موضوع باعث میشود که صفحات بیشتری در یک زمان باز شوند و کارایی افزایش یابد. این کار راندمان گذرگاه داده را بهبود میبخشد، دو برابر دادههای موجود در گذرگاه را فراهم میکند، و در نتیجه تعداد خواندن/نوشتن برای دسترسی به خط داده حافظه پنهان را کاهش میدهد.
»»» همچنین بخوانید: ارزانترین رم سرور HP G10
افت ولتاژ = صرفهجویی در مصرف برق!
ولتاژ عملکر حافظه DDR4 برابر با 1.2 میباشد که این مقدار در رم DDR5 برابر با 1.1 شده است. این ولتاژ کمتر علاوهبر حفظ عمر باتری در لپ تاپها، مزیت قابل توجهی نیز برای سرورهای سازمانی دارد که به صورت شبانه روزی کار میکنند. این امر باعث بهبود راندمان صرفه جویی در مصرف انرژی تا 8 درصد میشود.
همچنین میتواند مصرف برق سیستم و تولید گرما را کاهش دهد. به ویژه برای سیستمهای صنعتی که به مصرف برق کم نیاز دارند و با اتلاف گرما مشکل دارند. برنامههای کاربردی سروری که نیاز به عملکرد 24 ساعته دارند، از مزایای صرفه جویی انرژی اضافی نیز برخوردار هستند.
پشتیبانی DDR5 از DRAM با ظرفیت بالاتر
در حالی که DIMM های DDR4 میتوانند تا 64 گیگابایت (با استفاده از SDP) ظرفیت داشته باشند، DIMM های مبتنی بر SDP DDR5 این ظرفیت را چهار برابر کرده و به 256 گیگابایت میرساند. DDR5 از ویژگیهایی مانند on-die ECC، حالت شفافیت خطا، تعمیر پس از بستهبندی، و حالتهای خواندن و نوشتن CRC برای پشتیبانی از DRAMهای با ظرفیت بالاتر نیز پشتیبانی میکند.
پایداری بیشتر سیگنال با PMIC
با کاهش ولتاژ به 1.1 ولت، به منظور اطمینان از دقت ولتاژ برای پایداری در حین عملیات با سرعت بالا، حافظه DDR5 عملکردهای مدیریت انرژی را نیز اضافه میکند. به جای روش کنترل سنتی از طریق مادربرد، حافظه DDR5 به یک آی سی مدیریت انرژی (PMIC) مجهز شده است که میتواند بار قدرت سیستم را به طور موثرتری کنترل کند و راندمان تبدیل توان را تا 85 درصد بهبود بخشد. در نتیجه یکپارچگی و سازگاری سیگنال را بهبود میبخشد و حتی هزینه طراحی مادربرد برای منبع تغذیه را کاهش میدهد.
هاب SPD در حافظه DDR5
DDR5 از دستگاه جدیدی استفاده میکند که Serial Presence Detect (SPD) EEPROM را با ویژگیهای هاب اضافی ادغام میکند، دسترسی به کنترلکننده خارجی را مدیریت میکند و بار حافظه روی گذرگاه داخلی را از خارجی جدا میکند.
جلوگیری از گرمای بیش از حد در رم DDR5 با پیکربندی سنسور دما
حافظه سرور DDR5 RDIMM علاوه بر پذیرش اجزای جدید مانند RCD، PMIC و هاب SPD، یک سنسور دما با دقت بالا را نیز اضافه میکند. این اطلاعات دقیق دمای حافظه را برای نظارت بر اتلاف گرمای حافظه در زمان واقعی فراهم میکند. هنگام طراحی جریان هوای سیستم، پرسنل تحقیق و توسعه همچنین میتوانند اتلاف گرما را با دقت بیشتری محاسبه کنند و از تجمع بیش از حد گرما جلوگیری کنند و بر پایداری عملکرد سیستم تأثیر بگذارند.
باتوجه به مطالب ذکر شده متوجه شدیم که رم DDR5 با نسل پیشین خود چه تفاوتهایی دارد و در کدام موارد شاهد بهبود هستیم. حال شاید این سوال برای کاربران پیش آید که چه زمانی باید به سمت خرید رم DDR5 بروند. این نکته را باید بدانید که سرعت پیشرفت فناوری غیرقابل اجتناب است. پلتفرمهای پردازندهای که از برنامههای DDR5 در بازار پشتیبانی میکنند یکی پس از دیگری راه اندازی شدهاند. پس در آیندهای نزدیک باید به فکر ارتقای زیر ساختهای خود باشید! در صورت نیاز به مشاوره رایگان در زمینه ارتقا زیرساختهای خود با کارشناسان ماهان شبکه ایرانیان در ارتباط باشید.