برای خرید کابل فیبر نوری لازم است که ابتدا ساختار این کابلها را بشناسید و با نحوه عملکرد آن در بخشهای مختلف آشنا شوید. سپس با توجه به اینکه کدام یک از کابلهای فیبر نوری میتواند نیازهایتان را برآورده کند، امکان سفارش یک یا چند نمونه از این محصولات را خواهید داشت. در این مطلب از وبلاگ ماهان شبکه ایرانیان، انواع کابلهای فیبر نوری را به همراه کاربردهای آنها مورد بررسی قرار دادهایم. در صورتی که برای خرید این محصولات نیاز به دریافت راهنمایی بیشتر دارید، با تیم متخصص ماهان شبکه ایرانیان در ارتباط باشید.
فیبر نوری چیست؟
Optical Fiber یا تار نوری که به عنوان فیبر نوری نیز شناخته میشود، در واقع یک رشته شیشهای یا پلاستیکی بلند شفاف است که نور از یک سر آن وارد شده و از سمت دیگر کابل خارج میشود.
کابل فیبر نوری چیست؟
Fiber Optic Cable یا کابل فیبر نوری یک کابل شبکه پیشرفته عایق گفته میشود که رشتههای فیبر نوری درون آن قرار گرفتهاند. این کابل کمی ضخیمتر از سایر کابلهای موجود است و برای محافظت از فیبرهای نوری تولید میشود. این نوع از کابلها نسبت به نسخههای سنتی پیشرفتهتر شدهاند و پهنای باند و انتقال داده آنها بهتر است. در واقع، کابل فیبر نوری میتواند دادههای تصویر، صوت و دادههای دیگر را تا 10 گیگابایت بر ثانیه منتقل کند. به دلیل این قابلیت، از کابلهای فیبر نوری برای انتقال دادهها باکیفیت بالا در مسافتهای طولانی استفاده میشود.
تاریخچه پیدایش کابل فیبر نوری
ایده استفاده از انکسار یا شکست برای هدایت نور برای اولین بار در سال 1840 توسط Daniel Colladon و Jacques Babinet در پاریس مطرح شده بود. این ایده اساس کار فیبرهای نوری امروزی محسوب میشود. پس از آن کاکو و کوکهام در انگلیس برای اولین بار از شیشه به عنوان محیط انتشار استفاده کردند ولی موفق نشدند که به هدفشان یعنی سرعت انتشار 100 مگابیت بر ثانیه روی محیطهای انتشار دست پیدا کنند.
البته، اولین تلاشهای ساخت فیبر نوری به سالهای دور یعنی حدود سال 1880 برمیگردد. در این سال الکساندر گراهام بل که موفق به اختراع تلفن شده باشد، قصد داشت که تلفن نوری را بسازد که میتواند صدا را تا فاصلههای طولانیتر چند صد متر آن طرف تر منتقل کند و موفق شد این اختراع را نیز به ثبت برساند. در اوایل سال 1960 میلادی لیزر اختراع شد و همزمان با آن ارتباطات نوری امکانپذیر شدند. سال 1966 میلادی بود که دانشمندان متوجه شدند نور را میتوان در الیاف شیشهای هدایت کرد و فیبر نوری اولیه ساخته شد. کابلهای فیبر نوری بسیار سریعتر از کابلهای مسی سنتی عمل میکردند و بسیار سبکتر و ارزانتر از آنها بودند و ظرفیت انتقالی چند برابر بیشتر از کابلهای معمولی داشتند.
تولید انبوه فیبر نوری و کابل نوری از سال 1980 میلادی شروع شد و تا به امروز این کابلها در صنایع مخابرات و سایر صنایعی که نیاز به انتقال سریع دادهها در فواصل طولانی دارند استفاده میشوند.
ساختار کابل فیبر نوری چیست؟
فیبر نوری از یک هسته (Core)، پوسته و یک لایه روکش (Cladding) ساخته شده است. هسته بخش اصلی فیبر نوری را تشکیل میدهد و معمولاً از جنس شیشه یا پلاستیک است. پوسته یا پوشش رویی هسته نیز معمولاً از همان جنس پلاستیک یا شیشه انتخاب شده و تفاوت در ضریب شکست بین هسته و پوسته موجب بازتاب نور در هسته میشود. روی پوسته یک روکش خارجی قرار میگیرد. برای روکش رویه فیبر نوری جنسها و مدلهای متنوعی وجود دارد و با توجه به نیاز یکی از این موارد استفاده میشود.
در فیبرهای کاربردی، به طور معمول لایه روکش کابل فیبر نوری از لایهای از پلیمر آکریلات یا پلی آمید تشکیل میشود. این لایه برای پیشگیری از آسیب رسیدن به فیبر و افزایش مقاومت آن مناسب است، اما مانع از خروج نور از کابل نمیشود. در کابلهای نوری پیشرفته شیشههای جذب کننده نور تیرهتر بین فیبرهای نوری قرار میگیرد تا از نشت نور به محیط بیرونی پیشگیری کند. با قرار دادن این قطعه تداخل داده در فیبرها یا تداخل نوری در پروسه انتقال نور در فیبر چندتایی کمتر میشود.
کاربرد کابل فیبر نوری
جهت درک بهتر پاسخ سؤال کابل فیبر نوری چیست؟ لازم است که کاربرد این کابلها را بشناسید. در این بخش کاربرهای متداولی که این نوع از کابلها دارند را جهت شناخت بیشتر ارائه کردهایم.
- استفاده از حسگرهای فیبر نوری برای اندازهگیری کمیتهای فیزیکی مانند جریان الکتریکی
- استفاده از کابل فیبر نوری جهت انتقال اطلاعات و دادهها در مخابرات
- برقراری ارتباط و کنترل با آنتن رادار، کنترل و هدایت موشکها و… در صنایع نظامی
- جهت کمک به تشخیص بیماریها و آزمایشهای گوناگون در پزشکی
- استفاده در سیستمهای روشنایی
»»» برای مشاهده انواع کابل کلیک کنید: کابل سرور HP
انواع کابل فیبر نوری
کابل فیبر نوری مانند سایر نمونه کابلهای موجود در بازار در انواع مختلفی تولید میشود. برخی از نمونههای این کابل را جهت شناخت بیشتر معرفی کردهایم.
- کابل فیبر نوری استاندارد که از چند رشته با جنس شیشه یا پلاستیک ساخته میشود و تعداد رشتههای آن با توجه به نوع کابل متفاوت است.
- کابل فیبر نوری سینگل مود (single mode) یا کابل نوری تکحالته که اطلاعات را بدون شکست نور در لوله انتقال میدهد.
- کابل فیبر نوری مالتی مود (multi-mode) یا کابلهای نوری چندحالته که دارای هستهای بزرگتر از 0/0625 میلیمتر بوده و از طریق LED میتوانند نور مادونقرمز را نیز ارسال کنند.
- کابل فیبر نوری شیشهای که از جنس شیشه ساخته شده و بسیار مرغوب و گران است.
- کابل فیبر نوری پلاستیکی که بالاترین انعطافپذیری در برابر خمش، ضربه و لرزش داشته و نسبت به کابلهای دیگر سبکتر و ارزانتر است.
- کابل فیبر نوری سیلیکا با روکش پلاستیکی دارای قابلیتهای انعطافپذیری، خمش بالا و سازگاری با محیط
- کابل فیبر نوری با روکش PVC دارای وزن کم، قیمت مناسب، انعطافپذیری زیاد و مقاومت بالا در برابر ضربه
- کابل فیبر نوری با روکش LSZH با ظاهری خشن و زبر و قابلیتهای مقاومت در برابر خوردگی و عدم تولید مواد سمی موقع آتشسوزی
- کابل نوری ژله فیلد خاکی (OBFC) یا فیبر خاکی، مناسب برای استفاده در محیط بیرونی ساختمان
- کابل نوری خشک خاکی (OBUC) که از نخ و نوار جاذب رطوبت در آنها استفاده شده و برای محیط بیرونی مناسب هستند.
مزایای کابل فیبر نوری
بعضی از افراد برای خرید کابل فیبر نوری به جای سیم مسی دچار تردید هستند و نمیتوانند یک گزینه را از بین این کابلها انتخاب کنند. شناخت مزایای کابل فیبر نوری برای تصمیمگیری راحتتر به این افراد کمک میکند. در ادامه برخی از مزایای این کابلها را جهت شناخت بیشتر ارائه کردهایم.
- ارزانتر بودن کابل فیبر نوری
- نازکتر بودن این کابلها نسبت به کابل مسی
- ظرفیت بالای انتقال اطلاعات و تضعیف ناچیز سیگنال در فیبر نوری
- عدم تأثیرگذاری سیگنالهای نوری یک فیبر روی فیبر دیگر
- مصرف برق پایین کمتر فیبر نوری
- ارتباط پایدار و بدون نوسان
- امکان انتقال اطلاعات دیجیتالی با کمک فیبر نوری
- غیر اشتعالزا و سبک وزن بودن فیبر نوری
- امکان استفاده در مسافت طولانی
- انعظاف پذیری فیبر نوری و امکان استفاده از آن جهت موارد مختلف مانند کاربردهای پزشکی
اصطلاحات رایج در زمینه خرید کابل فیبر نوری
موقع خرید کابل فیبر نوری ممکن است فروشنده اصلاحاتی را استفاده کند که عدم آشنایی با آنها موجب گمراهی خریداران میشود. از جمله این اطلاعات میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- اصطلاح self supported یا مهار به بستن کابل به تیر در فیبرهای هوایی اشاره میکند.
- Loose Tube جهت نشان دادن انعطافپذیری و جلوگیری از خمیدگی بیش از حد هسته مرکزی کابل استفاده میشود.
- اصطلاح زره یا Armored در واقع به آخرین لایه فیبر که در ژاکت قرار گرفته اشاره میکند.
- ضد جونده یا Anti Rodent به عدم خوردگی در فضای باز بهویژه از طرف جوندگان اشاره میکند.
بهترین برند کابل فیبر نوری
برندهای زیادی کابلهای فیبر نوری را تولید و برای استفاده به بازار عرضه میکنند؛ اما کیفیت کابلهای تولید شده توسط برخی از برندها نسبت به دیگران بهتر است. از جمله بهترین برندهای تولید کننده این کابلها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- برند آمریکایی Corning Company
- برند چینی UFC
- برند ژاپنی Furukawa Electric Group
- برند فرانسوی Nexans Company
- برند ایرانی شهید قندی
- برند ایتالیایی Prysmian Group
نحوه انتخاب کابل فیبر نوری
انتخاب و خرید کابلهای فیبر نوری کاری نسبتاً سخت است و باید حتماً برای سفارش این کابلها ابتدا سرعت شبکه، نوع اتصال دهنده و عایق بیرونی کابل مشخص شود. سپس باید تکحالته یا چندحالته بودن کابل را تعیین کرده و به رابطه بین سرعت شبکه با فاصله اتصال توجه داشته باشید، تا بتوانید بهترین کابل را جهت استفاده تهیه کنید. انعطافپذیری بالا و استحکام، کیفیت بالای کابل فیبر نوری و برند تولید کننده آن از دیگر موارد مهمی هستند که موقع خرید این محصول باید به آنها توجه داشته باشید.
با توجه به تنوع بالایی که بین کابلهای فیبر نوری وجود دارد و برندهای مختلفی که در این زمینه فعال هستند، انتخاب یک کابل مناسب که پاسخگوی نیاز کاربران باشد کار چندان سادهای نیست. مشاورین تیم ماهان شبکه ایرانیان با وجود سالها فعالیت در زمینه ارائه انواع تجهیزات شبکه به مشتریان کمک میکنند تا کابلهای مد نظرشان را با بهترین کیفیت و از بهترین برندها در اسرع وقت انتخاب کرده و تهیه کنند.
سؤالات متداول درباره کابل فیبر نوری
1) قیمت هر متر کابل فیبر نوری چقدر است؟
قیمت کابل فیبر نوری نیز مانند سایر تجهیزات الکترونیکی و ابزارآلات به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ بنابراین برای خرید کابلهای فیبر نوری باید قیمت روز آنها را از فروشندگان این محصولات استعلام بگیرید.
2) کابل فیبر نوری مخابرات با کابل فیبر نوری تلفن چیست؟
در پاسخ سؤال فیبر نوری مخابرات چیست باید بدانید که فیبر نوری مخابرات یک نوع اتصال پهنای باند است که اطلاعات و دادهها را به عنوان سیگنالهای نور در امتداد یک فیبر شیشهای انتقال میدهد.
3) انواع کابل فیبر نوری از نظر ساختار فیزیکی کدامند؟
کابلهای فیبر نوری از نظر ساختار فیزیکی به کابلهای فیبر نوری Simplex و zip cord.، کابل فیبر نوری Ribbon Cable.، کابلهای فیبر نوری توزیع Distribution، کابل فیبر نوری Loose tube، کابل فیبر نوری Armored Cable، کابلهای ترکیبی و کامپوزیت و کابل فیبر نوری هوایی دستهبندی میشوند.
4) کاربرد کابل فیبر نوری چیست؟
این کابلها در صنایع مختلف مانند مخابرات، پزشکی، نظامی و برای تولید روشنایی استفاده میشوند.