کسب و کارهای اینترنتی و افراد فعال در دنیای آنلاین برای نمایش دادههای مربوط به خدمات و محصولات خودشان به یک وبسایت نیاز دارند. کاربران برای رسیدن به این وبسایت از آدرس یا نام دامنه آن کمک میگیرند و این نام را در مرورگر تایپ کرده و کلید اینتر را میزنند؛ اما چطور نام دامنه میتواند کاربران را به یک آدرس یکتا در دنیای آنلاین متصل کند؟ جواب این سؤال در پاسخ DNS چیست و چه وظیفهای دارد نهفته است. در این مطلب ماهان شبکه، درباره DNS، مزایای و معایب و خطاهای رایج برای آن، اطلاعاتی که باید بدانید را ارائه کردهایم. در صورتی که برای خرید تجهیزات شبکه مانند خرید سرور HP نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر دارید، با تیم فنی این شرکت در ارتباط باشید.
مروری بر تاریخچه شکلگیری DNS
برای جواب دادن به سؤال DNS چیست باید تاریخچه شکلگیری دی ان اس را بشناسید. در زمانهای گذشته همزمان با عرضه اینترنت، وبسایتهایی نیز شروع به کار کردند. تعداد این وبسایتها بسیار محدود بود و اغلب افراد از آدرس IP یا اعداد برای دسترسی به این وبسایتها استفاده میکردند؛ اما به مرور تعداد وبسایتهای آنلاین بیشتر و بیشتر شد و به خاطر سپردن آدرسهای آنها IP برای اغلب افراد سخت و ناممکن شده بود.
در این زمان، فردی به نام الیزابت فینلر یک فایل host.txt ساخت که درون آن آدرس IP وبسایتها و نام آنها ذخیره شده بود.بعدها پل مک پتریس از این طرح الهام گرفت و سیستم متفاوتی را برای حفظ آدرس IP و نام آنها طراحی کرد و این سیستم پایه شکلگیری DNS سرورهای امروزی است.
DNS چیست؟
DNS مخفف عبارت Domain Name System و در فارسی به عنوان نام دامنه سرور یا سامانه نام دامنه نیز شناخته میشود. وظیفه DNS تبدیل نام دامنه به آدرس IP است.
آدرس IP همان اعدادی است که کامپیوترها، لپتاپها و … از آن برای شناسایی یکدیگر و برقراری ارتباط استفاده میکند. این آدرس برای هر محصولی یکتا است و با وارد کردن نام دامنه یک سایت به آدرس دیگری هدایت نمیشوید. چون DNS نام دامنه را دقیقاً به آدرس IP یکتای آن ترجمه میکند.
با توجه به اینکه حفظ کردن اعدادی که برای آدرس IP استفاده میشود دشوار است، نام دامنه جایگزین این آدرسها شده و نام این نامها با ترجمه توسط DNS، اطلاعات مورد نیاز کاربران را در اختیار آنها قرار میدهند.
DNS Server چیست؟
DNS سرور یا DNS Server یک پایگاه داده بزرگ است که مانند یک دفترچه تلفن عمل میکند و تمام اطلاعات مربوط به نام دامنهها و آدرس IP مرتبط به آنها در این دفترچه ذخیره شده است. DNS سرورها در شرکتهای هاستینگ و سازمانهای میزبانی وب موجود هستند و بین تمام DNS سرورها در جهان ارتباط وجود دارد.
بنابراین به محض خرید نام دامنه و ست کردن DNS های آن، ارتباط بین شرکت میزبانی وب و سایر دی ان اسها برای ذخیره این آدرس برقرار میشود و در عرض کمتر از 48 ساعت، شاهد اضافه شدن نام دامنه به کلیه DNS سرورهای جهان خواهید بود. این همان جوابی است که برای پاسخ دادن به سؤال DNS چیست در ذهنتان میتوانید از آن کمک بگیرید.
منظور از تغییر dns چیست؟
در صورتی که نام دامنه را از یک وبسایت و هاست یا سرویس میزبانی را از وبسایت دیگر تهیه کرده باشید، لازم است که DNS های اولیهای که روی آدرس دامنه ست شدهاند را تغییر دهید.
برای این کار لازم است که DNS های جدید را از شرکت هاستینگ خودتان دریافت کرده و آنها را در قسمت Nameservers در پنلی که به دامنه متصل است وارد کنید. معمولاً در کمتر از 24 ساعت تغییرات DNS اعمال میشوند و سایت در دسترس عموم قرار میگیرد.
>>> همچنین بخوانید: DNS Filtering چیست؟
dns ابری چیست؟
با توجه به اینکه قطع بودن سرور یا سرعت پایین عملکرد DNS میتواند روی مشاهده سایت توسط کاربران نتیجه مستقیم داشته باشد، توصیه میشود که برای افزایش پایداری وبسایتتان از dns ابری استفاده کنید.
DNS ابری (Cloud DNS) یک سرویس جهانی DNS با کارایی و انعطافپذیری بالا بوده و آدرس دامنه را به قیمت مقرونبهصرفه در DNS جهانی منتشر میکند. با وجود دی ان اس ابری، مشکلاتی مانند کند شدن DNS سرور یا در دسترس نبودن آن نمیتواند موجب ایجاد اختلال در وبسایتتان شود.
DNS Caching چیست؟
در هر سیستم یک حافظهی Cache مخصوص برای DNS وجود دارد. وقتی نام یک وبسایت را در مرورگر جستجو میکنید، در صورت عدم وجود این آدرس در سیستم از DNS Server برای پیدا کردن آدرس و IP مربوط به آن استفاده میشود. این آدرس در حافظهی DNS Cache ذخیره شده و پس از استخراج به نام وارد شده جهت نمایش وبسایت متصل خواهد شد.
DNS Uncached Response:
DNS Cached Response:
کاربرد DNS چیست؟
پس از جواب دادن به سؤال DNS چیست، لازم است که کاربرد آن را نیز بشناسید. سیستم DNS موظف است آدرسهای IP را در اسرع وقت به روز کرده و امکان دسترسی به وبسایتهای مختلف را برای کاربران ساده کند. همچنین این سیستم برای افزایش امنیت زیرساخت، به روز رسانی بهینه سرورها و امکان ارائه اطلاعات به کاربران با کمترین دستکاری و مشکل بهینهسازی میشود.
در نتیجه کاربرد دی ان اس را میتواند در اطمینان از صحت اطلاعاتی که در اسرع وقت در اختیار کاربران وبسایتهای مختلف قرار میگیرد خلاصه کرد.
رکوردهای DNS
دیتابیس DNS Server رکوردهای مختلفی دارد. در این بخش برخی از متداولترین رکوردهای DNS را جهت شناخت بیشتر ارائه کردهایم.
- رکورد A در بر دارنده نام دامنه و آدرس IPv4 متناظر با آن است
- رکورد AAAA یا A Record نگه دارنده IPv6 یک دامنه است.
- رکورد CNAME برای نگاشت نام یک دامنه به دامنه دیگر استفاده میشود.
- رکورد NS به درخواستهای DNS مربوط به یک دامنهی خاص و بعضی زیر دامنههای آن پاسخ میدهد.
- رکورد SOA اطلاعاتی دربارهی DNS zone ارائه میدهد.
- رکورد MX وظیفه نگهداری mail server دریافتکنندهی ایمیلهای دامنه را دارد.
خطای dns چیست؟
خطای یا DNS error زمانی رخ میدهد که آدرس نام دامنه را در مرورگر وارد باشید، اما به جای نمایش اطلاعات سایت به صفحه جدیدی هدایت شوید، یا اینکه امکان ترجمه نام دامنه به آدرس IP توسط دی ان اس سرور وجود نداشته باشد. خطاهای دی ان اس متنوع هستند، در ادامه برخی از این خطاها و راهکارهای برطرف کردن آنها را مورد بررسی قرار دادهایم.
1) خطای Server DNS Address Could Not Be Found
این خطای دی ان اس معمولاً به خاطر کند شدن سرعت اینترنت یا مشکل به روز رسانی دی ان اس توسط شرکت سرویس دهنده اینترنت دیده میشود.
برای برطرف کردن این مشکل لازم است که کنترل پنل خودتان را باز کرده و پس از انتخاب Network and Sharing Center، بر روی گزینه Change adaptor Settings کلیک کنید.
سپس روی گزینه Properties کلیک کرده و گزینه Internet Protocol Version 4 را انتخاب کنید. پس از آن در قسمت Use the Following DNS Server addresses دو آدرس 8.8.8.8 و 8.8.4.4 را وارد کرده و روی دکمه OK کلیک کنید.
2) خطای your DNS server might be unavailable
این خطا زمانی رخ میدهد که امکان برقراری ارتباط بین مرورگر و سرور DNS وجود نداشته باشد. برای برطرف کردن این خطا لازم است که ابتدا از وصل بودن اینترنت مطمئن شوید. سپس فیلترشکن خودتان را غیرفعال کرده و در صورت نیاز یک بار مودم را خاموش و روشن کنید.
3) خطای dns server is not responding
این خطا به خاطر غیرفعال شدن آنتیویروس دیده میشود و با وصل شدن و فعال شدن مجددی آنتیویروس، شاهد برطرف شدن این خطای دی ان اس خواهید بود.
مزایای DNS چیست؟
با وجود اینکه با ساخت DNS دسترسی تا حد قابل توجهی به پلتفرمها و سرویسهای آنلاین ساده شده است، اما هنوز هم بعضی از افراد با مزایای استفاده از DNS سرور آشنا نیستند و دلیل وجود آن را نمیدانند. در ادامه برخی از مزیتهای DNS را جهت شناخت بیشتر ارائه کردهایم.
- تسهیل استفاده از اینترنت و دسترسی به وبسایتهای مختلف بدون نیاز به حفظ آدرسهای IP آنها
- امکان پیدا کردن سادهتر وبسایتها از طریق موتورهای جستجو با کمک نام آنها
- به روز شدن سیستم DNS به صورت خودکار و دسترسی ساده و راحت به وبسایتها حتی در صورت تغییرات آدرسهای IP
- افزایش امنیت زیرساخت و امکان به روز رسانی پویای آن
معایب DNS چیست؟
با وجود مزایای زیادی که DNS سرور برای فعالان دنیای آنلاین و ارائه دهندگان خدمات زیرساخت دارد، اما این تکنولوژی هم با مشکلات و معایبی همراه است که شناخت آنها خالی از لطف نخواهد بود.
- DNS Attacks یا حملات دی ان اس و جایگزینی آدرس واقعی سایت با آدرس جعلی توسط هکرها
- تغییر تنظیمات سرور DNS و مشاهده یک وبسایت دیگر به جای وبسایت اصلی توسط کاربران
- دسترسی به نام کاربری، پسورد و دادههای سایت توسط افراد سوء استفاده گر و هکرها
- هدایت وبسایتهای محبوب و پربازدید به وبسایتهای جعلی تبلیغاتی توسط نفوذگران
- امکان کلاهبرداری از کاربران به دلیل ارائه آدرس جعلی و درگاه جعلی به جای سایت اصلی
سخن پایانی
جواب دادن به سؤال DNS چیست و شناخت مزایا و معایب و کاربردهای آن کمکتان میکند تا بهتر بتوانید قوانین انتقال داده در بستر اینترنت را درک کنید؛ زیرا برای دسترسی به وبسایتهای فعال در اینترنت لازم است که نام وبسایت را در موتورهای جستجو سرچ کرده و به آن دسترسی پیدا کنید.
آنچه موجب دسترسی آسان کاربران به وبسایتها از طریق نام دامنه آنها میشود، دی ان سرور نام دارد. دی ان اس سرور نام وبسایت را به آدرس IP ترجمه کرده و ارتباط بین کاربران و وبسایت را در کمترین زمان و بدون مشکل برقرار میکند.
سؤالات متداول+ جواب
1) DNS چیست و چرا استفاده میشود؟
دی ان اس نام دامنه وبسایت را به آدرس IP آن تبدیل کرده و استفاده از وبسایتهای مختلف را برای کاربران ساده میکند.
2) وظیفه dns چیست؟
اصلیترین کاربرد DNS ترجمه نام دامنه به آدرس IP آن از طریق دیتابیس بزرگی است که در اختیار دارد.
3) چگونه dns را فعال کنیم؟
برای فعال کردن دی ان اس کافی است که اطلاعات دی ان اس سرور ارائه شده توسط شرکت هاستینگ را در بخشهای مشخص شده در قسمت دامنه وارد کرده و با کمک پروتکل dns ارتباط بین نام دامنه و آدرس IP سرور را برقرار کنید.
4) بهترین dns server برای ایران کدام است؟
برای انتخاب بهترین دی ان اس سرورها برای ایران میتوانید از شرکت ارائه دهنده خدمات هاستینگ یا میزبانی وب کمک بگیرید.