بهینه سازی سرور – اگر به دنبال راهی برای افزایش سرعت و عملکرد سرور خود هستید، بهینه سازی سرور را باید مدنظر بگیرید. بهینه سازی سرور شامل فرآیندهایی میشود که برای تقویت پیکربندی برنامههای کاربردی سرور، پردازش دادهها، سرعت کلی و عملکرد کلی آن در نظر گرفته میشود. در این مقاله از وبلاگ ماهان شبکه ایرانیان به بررسی بهینه سازی سرور، مزایای بهینه سازی و تکنیکهای قابل اطمینان برای بهینه سازی سرورها میپردازیم.
مزایای بهینه سازی سرور
هنگامی کاربر وارد صفحه وب هر سایتی میشود، سرور یک درخواست یا همان ریکوئست برای آن صفحه دریافت میکند. سپس سرور درخواست را پردازش میکند و به نیازهای کاربر پاسخ میدهد. سرعت و عملکرد چنین فرآیندی به ویژگیهای عملکرد سرور بستگی دارد.
این مسئله درست است که داشتن تجهیزات سخت افزاری قدرتمند، میتواند انتظارات را برآورده کند، اما همیشه نمیتواند تمام مشکلات سرور را حل کند. بهینه سازی سرور برای برآورده کردن تمامی انتظارات ضروری است.
چه زمانی باید سرور را بهینه سازی کرد؟
- صفحه وب به کندی بارگذاری (Load) میشود.
- از برنامههایی مانند VoIP نمیتوان به طور موثر استفاده کرد.
- کاربران با مشکلات سرور مواجه میشوند که بر تجربه آنها تأثیر میگذارد و به طور بالقوه بر فروش تأثیر میگذارد.
- نرخ تبدیل کاهش مییابد، که نشان دهنده مشکل در سرعت و یا عملکرد است.
- و…
تکنیکهای بهینه سازی سرور
برای بهبود سرعت و عملکرد سرور تکنیکهای بسیار زیادی وجود دارد که در این قسمت به بررسی تعدادی از روشهای مهم برای بهینه کردن سرور میپردازیم:
مجازی سازی (Virtualization)
در فرآیند مجازی سازی یک سرور فیزیکی به چندین سرور مجازی تبدیل میشود. سرورهای مجازی منحصر به فرد و کاملا ایزوله هستند و میتواندن سیستم عاملهای خود را بهطور مستقل اجرا کنند. مجازی سازی سرور به سرور فیزیکی این اجازه را میدهد تا چندین سیستم عامل و سرویس را همزمان اجرا کند.
بهینه سازی سرور با Website Caching
یکی از بهترین و آسانترین راهها برای بهینه سازی سرور، فعال کردن کش است. Caching فرآیند ذخیره نسخههای فعلی یک وب سایت در سرور میزبان و ارائه این نسخهها تا زمان بروزرسانی سایت است. از آنجایی که آنها کش شدهاند، صفحات وب هر بار نیازی به ارسال ریکوئست به پایگاه داده ندارند. مکانهای زیادی برای فعال کردن حافظه پنهان وجود دارد، مانند:
- OpCode cache
- Memory cache
- HTTP cache
- Application cache
Content Delivery Network (CDN)
شبکه تحویل محتوا یا همان CDN به گروهی از سرورها گفته میشود که در محیطهای جغرافیایی مختلف توزیع شدهاند و با هم کار میکنند تا محتوای اینترنتی را سریعتر تحویل دهند. مانند:
- صفحات HTML
- فایل های جاوا اسکریپت
- تصاویر
- فیلمها
- Stylesheets
امروزه بیشتر ترافیک وب از طریق CDNها از جمله فیس بوک، نتفلیکس و آمازون ارائه میشود. CDN با پیکربندی مناسب همچنین ممکن است از وبسایتها در برابر حملات مخرب رایج، مانند حملات DDOS محافظت کند.
بهینه سازی پایگاه داده
یک استراتژی خوب برای کاهش زمان پاسخ از سیستمهای پایگاه داده، بهینه سازی دیتابیس است. با بهینه کردن پایگاه داده، شاهد افزایش عملکرد وب سایت خواهیم بود. پایگاه داده ها اطلاعات ذخیره شده در یک ساختار سلسله مراتبی و مرتبط را فراهم میکند که به استخراج و ترتیب آسان محتوا کمک میکند.
تعداد فایل های جاوا اسکریپت و CSS را کاهش دهید!
توجه داشته باشید که اگر وب سایت شما دارای تعداد زیادی فایل جاوا اسکریپت و CSS است، هنگامی که کاربران میخواهند به فایلی دسترسی داشته باشند، تعداد زیادی درخواست HTTP به سمت سرور فرستاده میشود. درخواستهای زیاد HTTP منجر به کاهش سرعت میشود که تاثیر منفی روی تجربه کاربری دارد. گروه بندی همه کدهای جاوا اسکریپت در یک فایل و همه کدهای CSS در یک فایل، تعداد کلی درخواست های HTTP را کاهش میدهد.
بهینه سازی اندازه تصاویر
تصاویر وزن صفحات وب را افزایش میدهند و باعث کاهش سرعت آنها میشوند. با این حال، تصاویر بخش مهمی از ارزش هر وب سایت هستند. بهینه سازی تصویر به بهبود سرعت و عملکرد یک وب سایت کمک میکند. این مقدار فضای ذخیره سازی تصاویر را کاهش میدهد و همچنین پهنای باند کمتری را برای کاربران نهایی مصرف میکند.
کاهش تعداد پلاگینها
هرچه پلاگینهای بیشتری روی وب سایت نصب کنید، ویژگیهای بیشتری به وب سایت شما اضافه میکند. اما در نظر داشته باشید که این امر سبب میشود تا برای اجرای کدهای افزونه به منابع بیشتری در سرور نیاز داشته باشید.
بهینه سازی عملکرد سرور با کاهش تعداد ریدایرکتها
تصور کنید تعداد زیادی لینک شکسته (Broken Link) درون وب سایت خود دارید. بهترین راه برای از بین بردن این لینکها تغییر مسیر یا همان ریدایرکت است. اما تغییر مسیرهای زیاد میتواند درخواست های HTTP اضافی ایجاد کند که به سرعت آسیب میزند. غیرفعال کردن و حذف تغییر مسیرهای غیر ضروری به بهبود سرعت و عملکرد کلی کمک میکند.
انتخاب هاست مناسب
برای اطمینان از سرعت و عملکرد سرور شما باید یک هاستینگ مناسب انتخاب کنید. شما سه گزینه پیشرو دارید:
- هاست اشتراکی
- سرورهای خصوصی مجازی
- سرورهای اختصاصی
همچنین بخوانید: راهنمای خرید سرور هاستینگ
هنگام خرید هاست برای وب سایت مدنظر داشته باشید که هاست اشتراکی ارزانترین و محبوبترین مدل هاست است. اما هاست اشتراکی معمولا سرعت مطلوبی ندارد، زیرا آنها منابع سرور را با سایر وب سایت ها به اشتراک میگذارند. سرورهای خصوصی مجازی (VPS) و سرورهای اختصاصی بسیار سریعتر هستند و میتوانند به خوبی نیاز شما را برآورده کنند. در مقالات بعدی ماهان شبکه ایرانیان به بررسی انواع هاست و نحوه انتخاب هریک میپردازیم.