حتما تاکنون راجع به NVMe چیزهایی شنیدهاید! NVMe مخفف Non-Volatile Memory Express است که بهعنوان رابط کنترلکنندهی میزبان حافظه غیرفرار شناخته میشود. آن سوی دیگر SATA قرار دارد که مخفف Serial Advanced Technology Attachment است. NVMe و SATA دو مورد از پرکاربردترین فرمهای ذخیره سازی SSD هستند. با گذشت زمان و افزایش محبوبیت حافظههای NVMe برای بسیاری از کاربران این سوال پیش آمده است که آیا NVMe واقعا در حد این همه تعریف و تمجید است یا خیر؟ همچنین بسیاری از افراد میخواهند تفاوت بین SATA و NVMe را متوجه شوند.
در این مقاله از ماهان شبکه ایرانیان تصمیم گرفتهایم به یکی از دغدغههای مهم مشتریانمان پایان دهیم تا با خیالی راحت بتوانند اقدام به خرید هارد سرور HP کنند. پس با ما همراه باشید. در ابتدا تعدادی از مدلهای هارد SATA و NVMe را به شما معرفی میکنیم تا دید نسبتا خوبی داشته باشید و با قیمتهای این دو مدل هارد آشنا شوید.
انواع هارد SATA و NVMe
هارد سرور HPE 300GB SAS 10K SFF HDD
1,430,000 تومان – 8,500,000 تومانهارد سرور HP 600GB 12G DS 10K
2,500,000 تومان – 11,000,000 تومانهارد سرور HPE 300GB SAS 15K SFF SC MV HDD
3,000,000 تومان – 13,500,000 تومانهارد سرور اچ پی HP 1.2TB SAS 12G 10K SFF HDD
3,500,000 تومان – 14,500,000 تومانهارد سرور اچ پی HPE 600GB SAS 15K SFF SC MV HDD
4,000,000 تومان – 15,800,000 تومانهارد سرور HP 4TB SATA 6G 7.2K LFF HDD
4,500,000 تومان – 13,000,000 تومانSATA و NVMe چگونه کار میکنند؟
بسیاری از صاحبان مشاغل از کارشناسان ما میپرسند که آیا هارد NVMe برایشان مناسب است و ارزش ارتقا به این فناوری را دارد یا خیر. در این قسمت به ویژگیهای NVMe و SATA خواهیم پرداخت و تفاوت بین آنها را بیان میکنیم.
تفاوت اصلی بین SATA و NVMe این نیست که آنها چه کاری انجام میدهند؛ بلکه در نحوه انجام آن متفاوتاند. SATA مبتنی بر فناوری قدیمی PATA است که در ابتدا به عنوان رابطی برای اتصال درایوهای هارد دیسک ایجاد شد. از رابط SATA برای انتقال دادهها بین درایو ذخیره سازی و مادربرد با اتصال کابلی استفاده میشود. این اتصال یک صف فرمان واحد را ارائه میدهد و نرخ انتقال داده SATA را روی 6 گیگابایت بر ثانیه محدود میکند.
با اجازه دادن به دادهها برای انتقال از طریق یک خط، سیستمهای فناوری اطلاعات که به بارهای اطلاعاتی نیاز دارند، مانند نرم افزارهای هوش مصنوعی ممکن است با تنگناهایی مواجه شوند که عملکردها را مختل کرده و منجر به تجریه کاربری بدی میشود.
تفاوت NVMe و SATA
تفاوت NVMe آن جایی مشخص میشود که برای استفاده از پورتهای PCIe روی مادربرد، از فناوری ATA فاصله میگیرد. این پورتها برای اجزای دیگری مانند پردازندههای گرافیکی استفاده میشوند، اما NVMe این رابط را برای درایوهای ذخیره سازی قابل دسترسی میکند. تفاوت اساسی این است که بهجای استفاده از اتصال کابلی ساتا، NVMe مستقیما به خود مادربرد وصل میشود. این موضوع سبب میشود تا به بیش از 65000 صف فرمان برای NVMe SSD به جای یک خط SATA دسترسی داشته باشید. بنابراین، NVMe میتواند در هر ثانیه داده های بیشتری را نسبت به SATA انتقال دهد. در واقع، NVMe تا 10 برابر سریعتر از فناوری قدیمی SATA است و میتواند دادهها را تا 32 گیگابیت بر ثانیه انتقال دهد.
چرا سرعت انتقال داده مهم است؟
از دیدگاه فنی هر چقدر دستگاه شما بتواند دادههای بیشتری را در مدت زمان کوتاهی پردازش کند، بهتر است. افزایش سرعت انتقال داده منجر به تجربه کاربری بهتری میشود و همچنین دسترسی سریع به اطلاعات ذخیره شده را ممکن میسازد. این مورد برای بسیاری از مشاغل از جمله امورمالی، آموزش و توسعه نرم افزار ضروری است.
مزایا و معایب هارد SATA و هارد NVMe
هارد NVMe عملکرد بسیار بهتری نسبت به هارد SATA از خود نشان میدهد. با استفاده از هارد NVMe میتوانید پهنای باند بسیار بالاتری نسبت به SAS و SATA داشته باشید. همچنین درایوهای NVMe سرعت خواندن و نوشتن بالاتری دارند. میتوان گفت سرعت نوشتن در درایوهای NVMe حداکثر 3500MB/s است و در برابر پردازشهای سنگین بهخوبی جوابگوی شما خواهد بود.
از نقاط قوت هارد NVMe میتوان به سرعت بالا و تاخیر کم اشاره کرد. اما نقاط ضعفی نیز دارد که بعضا قابل چشم پوشی نیست؛ هزینه بالا و عدم ساپورت درایو NVMe در همه سرورها از ضعف این هارد به حساب میآید.
از نقاط قوت هارد SATA میتوان به این مورد اشاره کرد که برای استفادههای سبک بسیار مناسب هستند. اما سرعت این نوع هارد حداکثر 600MB/s است و برای پردازشهای سنگین قابل استفاده نیست!
و نکته نهایی؛ آیا کسب و کار شما به NVMe یا SATA نیاز دارد؟
یکی از سوالاتی که به وفور از کارشناسان ماهان شبکه ایرانیان پرسیده میشود در مورد فناوریهای SSD است. با توجه به مزایایی که NVMe دارد، گزینه گرانتری برای شما محسوب میشود. همچنین باید این نکته را مدنظر بگیرید که NVMe با هر دستگاهی سازگار نیست زیرا شکل جدیدی از فناوری را ارائه میدهد؛ بنابراین آخرین نسلهای سرور با SSD های NVMe سازگار هستند. NVMe میتواند دادهها را بهطور موثرتر منتقل کند و بنابراین نیاز به خنک کننده کمتری دارد که به نوبه خود هزینه های جاری سیستم های IT شما را کاهش میدهد و در نهایت باعث صرفهجویی در پول کسب و کار شما میشود.