خرید سرور فیزیکی یک بحث چالش برانگیز بوده که نیاز به دقت و دانش بالایی دارد. هنگام راه اندازی یک کسب و کار جدید باید مطمئن شوید که زیر ساخت شما میتواند حجم کاری بالایی را پوشش دهد و عملیات تجاری را بدون وقفه و تاخیر انجام دهد. زیر ساخت سازمان شما میتواند روی بستر یک سرور فیزیکی، یک سرور مجازی و یا ترکیبی از هر دو باشد. در این مقاله از وبلاگ ماهان شبکه ایرانیان سعی کردهایم تا تمامی موارد و نکاتی که هنگام خرید سرور فیزیکی به آن احتیاج خواهید داشت را برای شما بیان کنیم.
سرور فیزیکی چیست؟
در ابتدا بهتر است به تعریف سرور فیزیکی بپردازیم و سپس تفاوت آن را با سرور مجازی بیان کنیم. یک سرور فیزیکی بسیار شبیه به یک کامپیوتر معمولی عمل میکند، فقط در مقیاسی بزرگتر و متفاوتتر. این یک سرور سخت افزاری است که شامل حافظه، هارد دیسک، اتصال شبکه است و سیستم عاملها و برنامهها را از منابع سخت افزاری داخلی خود اجرا میکند. توجه داشته باشید که یک سرور فیزیکی میتواند به یک کاربر اختصاص داده شود (سرور اختصاصی) یا میتواند توسط چندین کاربر مورد استفاده قرار گیرد (مثلاً از طریق مجازی سازی، یا تکنیک های دیگری که نوعی مدیریت دسترسی و استفاده از منابع را ایجاد میکند). نکتهای که قابل توجه است این است که تمام سرورها در نهایت فیزیکی هستند!
تفاوت سرور فیزیکی و سرور مجازی چیست؟
همانطور که در قسمت قبل عنوان کردیم؛ سرور فیزیکی اساسا یک کامپیوتر قدرتمند در سطح تجاری است. اگر بخواهیم گذری کوتاه بر تاریخچه سرورهای فیزیکی داشته باشیم باید بدانید که برای چندین سال، پیاده سازی سرورهای فیزیکی تنها گزینه ممکن بود. در آن زمان دیتاسنترها پر از سرورهای اختصاصی بودند که هر کدام کار خود را انجام میدادند و مدیریت آنها بسیار آسان بود. این قضیه معایب زیادی در کنار مزایایش داشت. درست است که استفاده از سرور فیزیکی باعث میشد تا اگر برای سرور مشکلی پیش آید؛ ادمین شبکه تمام توجه خود را برای عیب یابی و تعمیر آن معطوف میکرد. اما فضای کف موردنیاز در دیتاسنتر برای نگهداری از سرورهای اختصاصی هزینه بالایی دارد و همین موضوع سبب شد تا کم کم به سمت سرورهای مجازی پیش برویم!
سرور مجازی در واقع همان سرور فیزیکی است که با استفاده از تکنیکهای مجازی سازی، به چندین سرور مجازی یا Virtual Server تقسیم شده است. سرور مجازی کی کامپیوتر نرم افزاری است که فرآیندهای یک کامپیوتر فیزیکی واقعی را شبیه سازی میکند.
مزایا و معایب سرور فیزیکی
از مزایای داشتن یک سرور فیزیکی میتوان به این مورد اشاره کرد که تیم فناوری اطلاعات همیشه به سرور دسترسی کامل دارد به ویژه برای عملیاتهایی با تقاضای بالا. همچنین سرور میتواند توسط تیم شما بر اساس نیازها و اهداف شما بهطور کامل شخصی سازی شود. در واقع شما میتوانید بهعنوان مثال سرور HP DL380 G10 Plus را با کانفیگ پایه امروز خریداری کنید و با پیشرفت کسب و کارتان در ماهها و سالهای آتی، پردازنده، رم، هارد و سایر قطعات این سرور را ارتقا دهید.
از قابل توجهترین معایب سرور فیزیکی میتوان به این نکته اشاره کرد که سرورهای فیزیکی میتواند چه در سرمایه گذاری اولیه و چه در دراز مدت به دلیل هزینههای تعمیر و نگهداری، به روز رسانی و حتی تعویض در صورت خرابی سخت افزار، گران باشند.
چه زمانی خرید سرور فیزیکی منطقی است؟
یکی از رایجترین دلایل استفاده از یک سرور فیزیکی این است که از تمامی منابع موجود استفاده کنیم. هنگامی که یک سرور پایگاه داده رده بالا به 64 هسته پردازنده، 32 ترابایت رم و 100 گیگابایت اترنت نیاز دارد، اجرای آن بر روی یک سرور اختصاصی با این منابع میتواند منطقی باشد. یکی دیگر از دلایل اجرای یک سرور فیزیکی زمانی است که به سخت افزاری نیاز است که امکان مجازی سازی آن وجود نداشته باشد. برخی از مؤلفهها، مانند آداپتورهای PCI و رابطها، نمیتوانند به VM اضافه شوند.
آشنایی با قطعات سرور فیزیکی
- هارددیسک
- پردازنده
- حافظه
- پاور سرور
- فن سرور
- مادربرد (Mainboard)
- هیت سینک (Heat Sink)
- و…
آشنایی با انواع سرور فیزیکی
- سرور تاور
- سرور رکمونت
- سرور بلید
سرور Tower
سرورهای Tower راه حلهای مقرون به صرفه فناوری اطلاعات هستند که توسط سازمانهای متوسط در سراسر جهان استفاده میشوند. مجموعه سرور HPE ProLiant Tower با افزایش کارایی و انعطاف پذیری، تبدیل به انتخابی ایدهآل برای مشاغل امروزی شده است. سرور فیزیکی تاور معمولاً در زیر میزهای اداری قرار میگیرند و گاهی بهعنوان رایانههای رومیزی اشتباه گرفته میشوند زیرا از نظر ظاهری شبیه به هم هستند. با این حال، برای اهداف امنیتی، نگه داشتن سرور برج در یک کابینت قفل شده بهترین روش است.
اگر قصد خرید سرور فیزیکی از نوع تاور را دارید، خرید سرور HP ML350 G10 میتواند گزینه خوبی برای شما باشد.
سرور Rackmount
سرور رک مونت نوعی سخت افزار است که در یک رک عمودی قرار میگیرد. این سرورها برای اموری نظیر میزبانی وب، اجرا و مدیریت برنامههای سازمانی، تجزیه و تحلیل دادههای پیچیده، هوش مصنوعی، مقاصد نطامی و… استفاده میشوند. سرور rackmount که برای صرفه جویی در فضای فیزیکی و سایر منابع سرور طراحی شده است، معمولاً با یک شاسی رک افقی قرار میگیرد که میتواند همزمان چندین سرور را که بالای یکدیگر قرار می گیرند، نگه دارد. کنسول سرور طراحی شده برای سرور rackmount به شکل فاکتور افقی است که هر کدام دارای پردازنده، مادربرد، ذخیره سازی و سایر منابع ورودی/خروجی (I/O) خود هستند. هر سرور rackmount میتواند به طور مستقل کار کند اما به شاسی زیرین برای نیرو، خنک کننده و پشتیبانی ساختاری و نصب سرور نیاز دارد.
از معروفترین سرورهای رکمونت میتوان به سرور HPE ProLiant DL380 G10 اشاره کرد.
سرور Blade
سرور blade یک سرور فشرده و مستقل است که از اجزای پردازش اصلی تشکیل شده است که در یک محفظه با سایر سرورهای تیغه قرار میگیرند. یک تیغه واحد ممکن است از هارد دیسک هات پلاگ، حافظه، کارتهای شبکه، کارت های ورودی/خروجی و مدیریت از راه دور چراغهای خروجی یکپارچه تشکیل شده باشد. طراحی ماژولار سرور Blade به بهینه سازی عملکرد سرور و کاهش هزینههای انرژی کمک میکند.
سرور اچ پی HP ProLiant BL460c Gen8 مدل مناسبی برای خرید این نوع سرور به شمار میآید.
جمع بندی
تصمیم گیری برای خرید سرور فیزیکی و یا سرور مجازی میتواند کمی دشوار باشد اما دقت کنید که تعیین نیازهای کسب و کار و اهداف شما و در نظر گرفتن منابع موجود در زیرساخت میتواند به تصمیم گیری شما کمک کند. درست است که مجازی سازی نحوه فعالیت کسب و کارها را تغییر داده اما هنوز هم سرورهای فیزیکی بهطور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند و طرفداران زیادی دارند. باید به این نتیجه برسید که برای شما و کسب و کار شما کدام نوع سرور بهترین کارایی را دارد، مهم نیست سرور فیزیکی باشد یا سرور مجازی. بسیاری از سازمانها در حال حاضر ترجیح میدهند از ترکیب این دو استفاده کنند؛ زیرا امکان ترکیب قابلیتهای سختافزار قدرتمند سرور را با مزایای مجازیسازی فراهم میکند. در صورت وجود هرگونه راهنمایی در خصوص خرید سرور میتوانید با کارشناسان فنی ماهان شبکه ایرانیان تماس بگیرید.
عکسش کو؟